Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 iunie 2020

Beneficiile sportului pentru copii

Beneficiile sportului pentru copii

 

Stim cu toti ca sportul este benefic atat pentru adulti cat si pentru copii, mai stim si ca sportul practicat in copilarie are efecte pe termen lung, conform Academiei Americane de Psihiatrie pentru Copii si Adolescenti,  si mai stim ca sportul dezvolta ata trupul cat si mintea.

 

Ce vreau sa fac astazi este doar sa punctez principalele argumente pentru care ma indemn pe mine si va indemn pe voi, parinti de pretutindeni, sa va duceti  in mod constant copiii la sport, sa-i indemnati sa practice regulat orice sport le place, in orice sezon. Sport de echipa sau nu. Poate sa fie tenis, fotbal, inot, atletism, baschet, gimnastica…

Pe langa  distractie si relaxare, spotrul este si un instrument de dezvoltare a abilitatilor sociale. Sportul ii invata pe copiii nostri sa-si creeze relati interumane de calitate, sa socializeze si sa se bucure de viata atat in anii de scoala, cat si mai tarziu, in viata de adult.. Sportul te invata sa fii competitiv, dar corect si onest.  Sportul te antreneaza sa imbini competitivitatea cu integritatea.

Copiii care fac sport beneficiaza de…..

  1. Stil de viata sanatos. Copiii care practica un sport nu numai ca ajung sa aiba un stil de viata sanatos, dar inteleg si au parte de beneficiile vietii active, atat in copilarie, cat si mai tarziu. Se stie ca rata de obezitate la copii este in crestere, iar practicarea unui sport este exact ceea ce le trebuie celor mici pentru a se mentine in forma si a-si crea un stil de viata echilibrat.

 

  1. Leadership si munca in echipa. Sporturile de echipa invata copilul despre importanta muncii in echipa. Lectia asta poate fi utila atunci cand cei mici ajung sa lucreze in echipa, la scoala sau in viata de adult.  De asemenea, o echipa le ofera contextul perfect pentru a se putea familiariza cu ideea de lider si a observa ce inseamna un lider autentic, o abilitate extrem de utila in viata de adult.

 

  1. Cresterea imunitatii. Sportul intareste imunitatea, previne imbolnavirile, previne obezitatea, ajuta la dezvoltarea corecta a musculaturii, intareste sistemul osos, ajuta la o postura corecta si, nu in ultimul rand, echilibreaza sistemul endocrin al copilului.

 

  1. Incredere in fortele proprii. Copilul activ, copilul care e invatat sa practice un sport este acela care va avea incredere in fortele proprii si permanent isi va antrena stima de sine, intr-un context perfect, pe terenul de joc, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. Copiii care practica un sport au sanse minime sa devina adulti depresivi, stresati si sa dezvolte comportamente deviate. Beneficiile sunt clare pe termen lung, iar adultii care au practicat un sport in copilarie sunt cei care au incredere in ei si in fortele proprii, social si fizic.

 

  1. Fair Play. O alta componenta sociala foarte importanta! Orice sport, tenis, fotbal, bachet, de exemplu, le va educa copiilor rabdarea si spiritul de fair play. Isi vor astepta randul, vor invata sa isi asculte antrenorul, sa isi respecte coechipierii si adversarii, sa respecte regulile jocului .

 

  1. Beneficii educationale. Copiii care practica un sport in mod regulat sunt aceia care isi formeaza o rutina de lucru, un program organizat si bine structurat, atat pe teren, cat si in viata de zi cu zi, ce implica teme, scoala, proiecte. Sportul ii influenteaza pe copii sa ia in serios educatia, iar rata abandonului scolar este forte mica in randul copiilor care practica un sport. De asemenea, isi dezvolta abilitatea de a gandi organizat si de a fi focalizat pe solutii. Mai mult, in timpul sportului, creierul se oxigeneaza mai bine, astfel incat capacitatea de întelegere si memorare va creste. Astfel, copiii care practica sport au rezultate  mai bune la scoala. Copilul invata sa fie responsabil si sa îndeplinească diferite sarcini. Abilitati extrem de utile in copilarie si pe viata.

 

  1. Disciplina, Respect, Incredere. Sportul ne invata lectii pe teren si in afara lui. Sportul ii invata pe copiii ce inseamna auto-disciplina, increderea si respectul. Sportul formeaza caractere puternice, copii cu personalitate si adulti de succes.  Sportul le formeaza deprinderi legate de stabilirea unor obiective si cum sa lucreze din greu pentru le atinge.

 

  1. Angajamente pe termen lung. Un alt efect al dezvoltarii caracterului este capabilitatea copiilor de a-si onora un angajament pe termen lung, indiferent daca joaca intr-o echipa, daca sunt intr-un cor sau intr-un proiect la scoala. Aceasta este o trasatura pozitiva ce le va fi utila si mai tarziu, cand ajung pe piata locurilor de muncă sau intr-o relatie pe termen lung. Prin sport, copiii invata ca ei fac parte parte dintr-o echipa care conteaza pe fiecare dintre ei in parte, la bine si la greu.

 

  1. Acceptarea victoriilor, dar si a infrangerilor. Pentru ca…asa-i in sport! Inveti de mic ca exista zile bune si mai putin bune, iar atunci cand vei ajunge adult, asta te va ajuta foarte mult. Sporturile inseamna competitie, dar si sanse egale pentru ambele parti. Sportul inseamna ovatii din partea prietenilor si a sustinatorilor in zilele cu victorii, dar poate sa insemne si lacrimi si zile in care scorul e altul decat cel pentru care ai luptat si la care ai sperat. Si da, inveti sa accepti si ca exista si altii mai buni decat tine sau echipa ta. Lectii de sport, lectii de viata!

 

 

  1. Sportul spune NU deciziilor gresite. Copiii care practica un sport au sanse mai mici sa ia decizii gresite in viata, precum sa consume alcool, sa fumeze sau sa incerce drogurile. Parte a unei echipe, copilul care practica sport invata in timp cat este de important sa ai un regim de viata sanatos si echilibrat si sa iei deciziile care iti sunt benefice.

Dragi parinti, implicati-va cat puteti, incurajati-i sa-si gaseasca un sport care sa le placa si sprijiniti-i sa il practice in mod regulat. Nu alegeti voi pentru ei, lasati-i sa-si spuna parerea. E important sa fim implicati in rutina lor sportiva, pentru a ne asigura ca obtin beneficiile pe viata!

 

 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Emoțiile și expresia facială.

  Emoțiile și expresia facială.       “Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să gasim o minte calmă avem nevoie...

Articole