Faceți căutări pe acest blog

vineri, 19 iunie 2020

Cum sa iti organizezi ziua ca sa fi eficient!

Cum sa iti organizezi ziua ca sa fi eficient!

 

 

Un job solicitant, cu sarcini care nu se mai termină. O familie care vrea să petreci măcar câteva ore în mijlocul ei. Prieteni care vor să te scoată la o bere sau măcar să te audă la un telefon.  Specialistii spun ca e bine sa  faci sport ca sa fi sanatos. Şi toate în 24 de ore.

 Cum faci?

 Da, te organizezi, vei spune, dar ce faci când simţi că acele 24 de ore sunt prea puţine pentru tot ce ai de făcut? Le laşi pe mâine? Iar mâine ce faci?


„Toată viaţa trebuie să înveţi cum să trăieşti“, spune un proverb al strămoşilor noştri, latinii. Însă, după cum şti câteodată e greu să găseşti acel „cum“. Să găseşti acea formă în care să reuşeşti să faci tot ce ţi-ai propus. Iar asta în aşa fel încât, la sfârşitul zilei, să nu fii plin de frustrări şi să nu te gândeşti cu groază că mâine o iei de la capăt şi să fii nemulţumit de viaţa ta.

 



Ca să fim mai eficienţi, trebuie să găsim modalităţi prin care să ne concentrăm mai bine. Care ar fi acestea?

1. Să ne organizăm activităţile într-un mod cât mai structurat.

2. Să ne focalizăm asupra părţilor complexe atunci când suntem cel mai odihniţi (deoarece Cronotipul nostrum este diferit, unele persoane functioneaza mai bine in prima parte a zilei altele in a doua parte).

3. Când apare oboseala să face pauze scurte, şi apoi să ne reapucăm de lucru.

 4. În pauze trebuie să ne deconectăm - să facem/gândim altceva, diferit de sarcinile în care suntem implicaţi.

5. În pauze am putem practica exerciţii scurte de relaxare şi/sau de meditaţie (1-3 minute).





 

In acest articol as vrea sa ma focalizez asupra punctului 1 si anume:

Să ne organizăm activităţile într-un mod cât mai structurat.

 

Cercetatorii pasionati de structura si managementul atimpului ne sfatuiesc sa ne organizam ziua, saptamana si chiar o perioada mai lunga de timp, pentru ca avand o structura sansele de a realiza tot ce ne-am propus sa facem sunt foarte mari.

 

Cum aminteam la inceput lista cu “de facut” a unei zile este destul de lunga: serviciu, familie, prieteni, sport, pasiuni…etc.

 

Structura unei zile ar putea arata astfel:

1.     Trezitul si igiena de dimineata.

 

2.     Micul dejun- pentru a functiona la capacitate maxima toata ziua.

 

3.     In fiecare dimineata aloca 30 de minute pentru planificarea zilei tale. Nu iti incepe lucrul pana cand nu ai stabilit ce ai de facut. Aceasta activitate este poate cea mai importanta, daca vrei sa ai un control asupra timpului tau.

Imparte sarcinile dupa prioritati.Trebuie să-şi organizeze activităţilor astfel încât să facă diferenţa între: (a) lucruri importante şi urgente; (b) lucruri mai puţin importante, dar urgente; (c) lucruri importante, dar mai puţin urgente; (d) lucruri mai puţin importante şi mai putin urgente. E recomandat sa aloci un interval de timp bine stabilit  fiecarui lucru.

4.     Fa sport! In functie de programul de serviciu unii pot face sport in prima parte a zilei , altii in a doua parte. Nu conteaza. Doar  sa fie in agenda ta zilnica. Fie ca il faci singur sau apelezi la serviciile  profesionionale ale unui antrenor in cadrul unei Sali dotate, care iti poate un crea un program adaptat nevolilor  tale motrice si fiziologice.

 Ce rol joacă sportul? Practicarea unui sport ne ajută pentru că are un impact psihologic si biologic pozitiv ulterior. Fă constant exerciţii fizice Cu cât eşti mai sănătos din punct de vedere fizic, cu atât mai multă energie o să ai şi o să îţi fie mai uşor să rămâi concentrat de-a lungul unei zile. Alergatul, deja, se ştie că produce endorfine, iar cardio elimină foarte mult din riscul unui atac de cord sau boli ale vaselor de sânge. Mergând însă dincolo de aceste motive ştiinţifice, exerciţiile fizice îţi pot schimba viaţa. Îţi creşte nivelul stimei de sine, creierul se simte extraordinar pentru că este mai bine oxigenat, iar energia ta este din ce în ce mai multă.

5.     Intervalul de timp care il acordam serviciului.

6.     Timpul petrecut  impreuna cu familia, fie ca este acasa, la un film, in parc cu copii, la restaurant.

7.     E sanatos pentru creier sa alocam timp  pentru citit. Fie si 30 de minute. Îţi dezvolţi vocabularul, creezi noi conexiuni neuronale, vei fi mai inventiv, îţi vei îmbunătăţi abilităţile de raţionare. Îţi dezvolţi imaginaţia şi ai posibilitatea de a învăţa lucruri noi sau de ce nu, să exersezi diverse abilităţi folosindu-te de cunoştinţele din cărţi.

8.     Socializeaza, iesi o ora sau cat iti permite timpul cu prietenii si radeti, impartasiti idei. Zâmbetul este un calmant extrem de eficient. De fiecare dată când zâmbeşti eliberezi serotonină, endorfine, adică „analgezice natural“
Suntem fiinte sociale si emotionale.

 

 

Fiecare dintre noi are, pe parcursul unei zile, intervale de timp în care dă mai mult sau mai puţin randament. Ar trebuie să ne organizăm munca în funcţie de aceste intervale pentru o eficienta maxima, iar la sfarsitul zilei sa putem spune: am realizat tot ce mi-am propus.

 

Sunt obost dar multumit de mine!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Emoțiile și expresia facială.

  Emoțiile și expresia facială.       “Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să gasim o minte calmă avem nevoie...

Articole