Faceți căutări pe acest blog

vineri, 19 iunie 2020

Endorfinele, moleculele fericirii!

Endorfinele, moleculele fericirii!


    Fericirea este departe de a fi doar o noțiune psihologică. Starea de fericire a omului e strâns legată de hormonul cerebral numit endorfina, un adevărat drog natural.
Ce sunt, de fapt, endorfinele? Sunt o categorie de substanțe produse de creier, deci fac parte dintre neurotransmițători (alături de dopamină și serotonină). Din punct de vedere chimic, endorfinele au o structură de proteine complexă, iar rolul pe care li-l încredințează organismului este acela de analgezic, vizând suprimarea durerii de orice fel.
    Efectul de calmare a durerii este puternic, iar consecința este o stare de relaxare, de bucurie chiar. Există stimuli preciși care declanșează secreția internă a acestei substanțe: expunerea la lumină, durerea, condimentele din mâncăruri (piper, chilli), stresul sau râsul, sexul și efortul fizic, în general. Rezultatul este, de fiecare dată, atingerea unei stări euforice.
    Eliberarea endorfinelor este stimulată de consumul de dulciuri, gâdilatul, masajul corpului și al capului, ascultarea muzicii, practicarea sportului, nașterea naturală.
Emoțiile, prin ele însele, provoacă descărcări de endorfine. Relația chimică de inducție dintre emoții și centrul cerebral al plăcerii poate diminua anxietatea și depresiile, dând întâietate stărilor de încredere în sine, de atitudine pozitivă și de veselie, printr-un mecanism intern de autoprotecție.
    Studiile mai arată că percepția durerii este considerabil redusă după un hohot de râs sănătos, deoarece endorfinele sunt capabile să transforme un incident stresant într-unul fără importanță sau chiar într-o senzație plăcută.
Râsul este un calmant extrem de eficient. De fiecare dată când razi eliberezi serotonină, endorfine, adică „analgezice naturale“.
De reținut că veți dori să repetați conjunctura care a produs plăcere. Endorfinele acționează ca orice drog, iar data următoare s-ar putea să fiți prea îndrăzneți și să aflați care vă sunt, cu adevărat, limitele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Emoțiile și expresia facială.

  Emoțiile și expresia facială.       “Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să gasim o minte calmă avem nevoie...

Articole