Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 iunie 2020

Tenul acneic și impactul socio-psiho-emoțional în viața adolescentului.

Tenul acneic și impactul socio-psiho-emoțional în viața adolescentului.

 

 

După cum spune o expresie celebră, „acneea doare mai mult în interior”. Încă din 1948, dermatologii americani Marion Sulzberger și Saide Zaidens afirmau: „Nu exista o boală care să provoace mai multe traume psihice, mai multe neînțelegeri între părinți și copii, mai multe sentimente de insecuritate și inferioritate și o sumă mai mare de suferințe psihice decât acneea vulgară”.

Cei mai mulți dintre adolescenți vor avea, la un moment dat, coșuri pe față sau pe corp, însă acneea poate avea diverse forme: unii adolescenți au doar cateva coșuri mici, care dispar repede, pe când alții dezvoltă o formă mai severă de acnee, care persistă și este însoțită de coșuri vizibile, afectându-le stima de sine la pubertate.

Dezechilibrul hormonal specific adolescenței, regimul alimentar bogat în carbohidrați, lactate și zahăr rafinat, anumite medicamente și chiar stresul pot duce la apariția și agravarea acneei.

Cel mai mare risc pe care îl au tinerii pentru a dezvolta acnee este la pubertate. În acest interval al vietii, organismul trece prin multe schimbări hormonale. Aceste modificări pot declanșa producția de sebum, ducând la un risc crescut de acnee.

Peste 90% dintre adolescenți, 50% dintre femeile adulte și 25% din populația adultă, indiferent de gen, suferă de acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată ale acneei.

Deși acneea nu este o problemă, de care sunt afectați doar adolescenții, ci și persoanele trecute de 20 sau chiar de 30 de ani, adolescenții sunt de obicei cei mai afectați, mai ales din punct de vedere psihologic. Nici nu este greu de înțeles de ce, când ne gândim că, la vârsta aceasta, se află chiar în mijlocul dezvoltării personalității, a descoperirii și explorării propriei sexualități, dar și a nevoii de afirmare socială.

Acneea  nu este doar o problemă estetică, ci poate cauza și un dezechilibru emoțional. Poate fi extrem de supărătoare și poate afecta pe termen lung înfățișarea unei persoane, declanșând adeseori tulburări emoționale serioase.

Cercetătorii au descoperit în cadrul a numeroase studii, că adolescenții cu acnee dezvoltă și alte probleme în sfera emoțională, cum ar fi:

·         depresia

·         anxietatea

·         stima de sine scăzută

·         imaginea de sine negativă

·         furie

·         rușine

·         calitatea vieții este scăzută prin limitarea vieții sociale, sentimentul că persoana este complet singură.

Acneea, fie că este o formă ușoară, fie că este o formă severă, poate determina adolescenții să se confrunte  cu:

·         fenomenul de bullying (copiii pot râde de colegii care au acnee răspândită pe întreaga față)

·         adolescenții simt că au foarte puțini prieteni

·         sentimentul că pielea lor îi face să se simtă neatrăgători, stânjeniți sau afectați;

·         pacienții cu acnee evită să dea probe pentru anumite sporturi, să își ia un job part-time, să participe la anumite cursuri

·         depresie sau anxietate, pentru că se simt respinși, neglijați

Și cum aspectul fizic este atât de important, adolescentul afectat de acnee poate fi exclus de către alți adolescenți din unele cercuri sociale, ceea ce poate avea efecte covârșitoare asupra stării sale emoționale și a imaginii de sine. În plus, importanța care este dată miturilor, care circulă în rândul adolescenților, mituri care pretind că pot oferi o explicație în legătură cu apariția acneii, îl pot face pe adolescent să se simtă, cumva, responsabil pentru faptul că are acnee, ca și cum el ar fi de vină că este victima acestei boli de piele.

Din cauza acestei probleme și a frustrării, pe care o poate provoca, mulți adolescenți se simt forțați să facă niște schimbări de viață majore, schimbări care de obicei nu reflectă adevaratele lor nevoi și dorințe. De exemplu, o fată afectată de această problemă se poate simți nedemnă de atenția unui băiat și ar evita toate situațiile în care ar putea fi în prezența unuia, tocmai pentru a evita vreo întâmplare care să-i confirme temerile. Un băiat afectat de acnee s-ar simți mereu agitat în prezența altor persoane, gândindu-se că toți cei ce se uită la el nu se pot gândi decât la cât de urât îi arată pielea. Și fata și băiatul au mari șanse să devină foarte retrași, iar aceste comportamente pot fi indicatorii existenței unei depresii. Da, chiar atât de puternic poate fi impactul acneeei.

            Nu tratati această problemă ca fiind ceva trecător, pentru că tulburările emoționale care se produc în adolescența pot afecta o persoană pentru tot restul vieții.

            Actionat devreme, această problemă poate fi remediată înainte ca ea să creeze adevărate stări emoționale perturbatoare în viața adolescentului.

            Acest lucru înseamnă că trebuie să se adreseze la timp specialistului, pentru a urma un  tratament adecvat tenului acneic și respectarea cu strictețe a procedurii de îngrijire la domiciliu recomandate.

            Și nu în ultimul rând, să învețe că nu acneea îl definește ca persoană!

Bibliografie:

 

1.      American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/emotional-health-effects-of-acne

2.      American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/adult-acne

3.      Dalgard F, Gieler U, et al. “Self-esteem and body satisfaction among late adolescents with acne: Results from a population study.” J Am Acad Dermatol 2008;59(5):746-51.

4.      Fulton JE, Acne Rx: What acne really is and how to eliminate its devastating effects! Self-published; 2001.

5.      Hendon, J. “Acne: A patient's point of view.” J Am Acad Dermatol. 2004;51(1 Suppl):S39.

6.      Nguyen CM, Beroukhim K, et al. “The psychosocial impact of acne, vitiligo, and psoriasis: a review.” Clin Cosmet Investig Dermatol. 2016;9:383-92.

 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Emoțiile și expresia facială.

  Emoțiile și expresia facială.       “Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să gasim o minte calmă avem nevoie...

Articole